ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ, ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
- wskarakasi
- 21 Ιαν
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 24 Ιαν
Η αίτηση απαλλαγής από τα χρέη, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Νόμου 3869/2010 (γνωστός και ως νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για όσους έχουν ολοκληρώσει την πληρωμή των δόσεων που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ως άνω νόμου, τον πρώτο κύκλο τριετούς ή πενταετούς ρύθμισης. Σύμφωνα με αυτό, η απαλλαγή του οφειλέτη από κάθε τυχόν υφιστάμενο υπόλοιπο χρέους επέρχεται με την κανονική εκτέλεση από μέρους του των υποχρεώσεων που του επιβάλλονται με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εφαρμογή του άρθρ. 8 παρ. 2, 4 και 5 του ν. 3869/2010.
Γιατί είναι απαραίτητη η αίτηση απαλλαγής;
Η ολοκλήρωση των δόσεων του άρθρου 8 είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής διαδικασίας.
Για να επέλθει η απαλλαγή του οφειλέτη από τα υπόλοιπα των χρεών του προϋποτίθεται κανονική εκτέλεση από αυτόν των υποχρεώσεων που του επιβάλλονται με την απόφαση, κατ’ εφαρμογή του άρθρ. 8 παρ. 2, 4 και 5 του ν. 3869/2010. Μάλιστα, η απαλλαγή του οφειλέτη επέρχεται ανεξαρτήτως από την τήρηση της ρύθμισης του άρθρ. 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010 για την προστασία της κύριας κατοικίας. Για να κατοχυρωθείτε νομικά και να προστατευθείτε από μελλοντικές αξιώσεις των πιστωτών σας, απαιτείται η υποβολή αίτησης απαλλαγής στο αρμόδιο δικαστήριο.
Η αίτηση απαλλαγής, ενόψει τόσο της μεταβίβασης των απαιτήσεων από τις συστημικές τράπεζες σε funds και της συνακόλουθης αλλαγής λογαριασμού εξυπηρέτησης και «απώλειας» καταβολών, όσο και της πιθανότητας κληρονομικής διαδοχής (θάνατος οφειλέτη), καθίσταται επιτακτική.
Ποια είναι η διαδικασία;
1. Υποβολή αίτησης στο δικαστήριο: Αφού ολοκληρώσετε την αποπληρωμή των δόσεων, πρέπει να καταθέσετε αίτηση απαλλαγής στο δικαστήριο που εξέδωσε τη ρύθμιση. Κατόπιν καταργήσεως των Ειρηνοδικείων, κρίσιμο είναι να επιλεχθεί το σωστό καθ’ύλην και κατά τόπον αρμόδιο Πρωτοδικείο.
2. Αποδεικτικά στοιχεία: Η αίτηση συνοδεύεται από έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τηρήσατε πλήρως τους όρους της απόφασης, είτε είναι αποδείξεις είτε βεβαιώσεις εξόφλησης-καταβολών από τους πιστωτές.
3. Έκδοση απόφασης: Εφόσον το δικαστήριο επιβεβαιώσει την πλήρη συμμόρφωσή σας, εκδίδει απόφαση που σας απαλλάσσει οριστικά από τα υπόλοιπα χρέη σας.
Τι κερδίζετε με την απαλλαγή;
- Οικονομική Ελευθερία: Η οριστική διαγραφή των χρεών σας σημαίνει ότι δεν έχετε καμία περαιτέρω οικονομική υποχρέωση προς τους πιστωτές. Με επιφύλαξη, φυσικά, την οποιαδήποτε πρόβλεψη του άρθρ. 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010 για την διάσωση της κύριας κατοικίας σας.
- Νομική Προστασία: Απαλλάσσεστε από κάθε πιθανότητα μελλοντικών διεκδικήσεων για τα εν λόγω χρέη.
- Άρση προσημειώσεων: Μπορείτε να αιτηθείτε διαγραφή των βαρών επί των ακινήτων σας, που σχετίζονται με τα χρέη από τα οποία πιστοποιείται η απαλλαγή σας
- Νέα Αρχή: Μπορείτε να προγραμματίσετε το μέλλον σας χωρίς οικονομικά βάρη και να ζητήσετε την διαγραφή σας από το σύστημα ‘’ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ’’.
Δημοσιεύουμε
την με αριθμ. Ν 138/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς, την πλέον πρόσφατη που εκδόθηκε για εντολέα μας, η οποία αναγνώρισε την κανονική εκτέλεση όλων των υποχρεώσεων που επιβλήθηκαν με την υπ' αριθμ. 517/2019 τελεσίδικη απόφαση του πρώην Ειρηνοδικείου Νίκαιας στην αιτούσα- εντολέα μας και πιστοποίησε την απαλλαγή της από κάθε τυχόν υφιστάμενο υπόλοιπο των οφειλών της έναντι των καθ' ων πιστωτριών, δοθέντος ότι η απαλλαγή του οφειλέτη επέρχεται ανεξαρτήτως από την τήρηση της ρύθμισης του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010 (για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του οφειλέτη).
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε και να δημοσιεύσουμε την υπ’ αριθμ. 517/2019 τελεσίδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου Νίκαιας (Διαδικασία Εκούσιας Δικαιοδοσίας), η οποία ρύθμισε οριστικά το χρέος της εντολέως μας και πετύχαμε τη διάσωση της δυνητικής κατοικίας της, ήτοι ενός καταστήματος στον Κορυδαλλό Αττικής. Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτό τον ισχυρισμό μας, κρίνοντας ότι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της οφειλέτιδας (κατάστημα) μπορεί να προστατευτεί από τη ρευστοποίηση, ακόμα και αν ο σύζυγός της έχει κύρια κατοικία που χρησιμεύει ως οικογενειακή στέγη, καθώς στο μέλλον θα μπορούσε να μετατραπεί σε κατοικία παρά τον αρχικό προορισμό του ως κατάστημα (δυνητική κύρια κατοικία).
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά (+30) 210 64 22 550
ή μέσω της πλατφόρμας:
Ακολουθεί το κείμενο των αποφάσεων:
Comments