top of page
Εικόνα συγγραφέαwskarakasi

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥ

Με την υπ’ αριθμ. 2832/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υπόθεση υιοθεσίας ενηλίκου τέκνου που χειρίστηκε το γραφείο μας.


Κρίθηκε ότι ο αιτών τρέφει αισθήματα γονέα προς παιδιού ως προς την υιοθετούμενη-αιτούσα και ήδη από το 1987 συγκατοικούσαν και της συμπαραστέκεται, ενώ της παρέχει αγάπη. Αποδείχθηκε ότι συντρέχουν όλες οι τυπικές προϋποθέσεις για την τέλεση της υιοθεσίας που ζητείται από τους αιτούντες, αυτή, δε, κρίνεται ότι συνάδει με το αληθές συμφέρον της υιοθετούμενης δεύτερης των αιτούντων.


Υιοθεσία ενηλίκου κατά το ελληνικό δίκαιο:

Σύμφωνα με το άρθρο 1579 ΑΚ, η υιοθεσία ενηλίκων επιτρέπεται μόνο ως εξαίρεση, όταν ο υιοθετούμενος είναι συγγενής ως και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτού που υιοθετεί. Στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης εντάσσεται και η υιοθεσία τέκνου της συζύγου του υιοθετούντος, αφού μεταξύ του τελευταίου και του τέκνου της συζύγου του υπάρχει συγγένεια εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού.


Περαιτέρω απαιτείται η συνδρομή των κάτωθι προϋποθέσεων για την τέλεση της υιοθεσίας ενηλίκου:

α) ο θετός γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το τεσσαροκοστό έτος της ηλικίας του (1582 εδ.α ΑΚ),

β) ο θετός γονέας να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά δεκαοχτώ χρόνια (1582 εδ. β ΑΚ),

γ) η υιοθεσία πρέπει να είναι προς το συμφέρον του ενηλίκου υιοθετουμένου (1542 σε συνδυασμό με 1580 ΑΚ),

δ) η δήλωση των συναινέσεων αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου, του υιοθετούντος (1549 εδ. Β σε συνδ. με 1580 ΑΚ), του υιοθετούμενου ενηλίκου (1555 σε συνδ. με 1580 ΑΚ), του συζύγου του θετού γονέα (1546 σε συνδ. με 1580 ΑΚ) και του συζύγου του υιοθετουμένου (1583 ΑΚ).


Δεν υπάρχει εδώ, σε αντίθεση με την υιοθεσία ανηλίκου, ανώτατο όριο ηλικίας για αυτόν που υιοθετεί ούτε ανώτατο όριο ως προς τη διαφορά ηλικίας υιοθετούντος και υιοθετούμενου.


Το συμφέρον του υιοθετούμενου στο οποίο πρέπει να αποβλέπει γενικά η υιοθεσία λαμβάνεται εδώ υπόψη, αλλά με διαφορετική έννοια σε σχέση με την υιοθεσία ανηλίκου και συνδέεται με τη νομική αποτύπωση και την παράλληλη εξασφάλιση των σχετικών δικαιωμάτων μιας εν τοις πράγμασι υφιστάμενης σχέσης γονέα και τέκνου (Παπαχρίστου, Η υιοθεσία ενηλίκων- Παθολογίες ενός θεσμού, αρ.4· Φουντεδάκη, Υιοθεσία, 2010, σελ. 197, σημ.207).


Η υιοθεσία απαγγέλλεται από το Δικαστήριο ύστερα από κοινή αίτηση εκείνου που υιοθετεί και εκείνου που υιοθετείται, εφόσον δοθεί και η συναίνεση των τυχόν συζύγων τους κατά αναλογική εφαρμογή του αρ. 1546 ΑΚ, με αυτοπρόσωπη δήλωση στο ακροατήριο.


Σε περίπτωση που αυτός που υιοθετεί έχει και άλλα τέκνα απαιτείται η ακρόασή τους, ανάλογα με την ωριμότητά τους, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της 1556 ΑΚ σε συνδυασμό με την 1580 ΑΚ.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας

τηλεφωνικά (+30) 210 64 22 550

ή μέσω της πλατφόρμας: https://www.karakasilioti.com/κλειστε-ραντεβου


Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης:




68 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΡΙΤΟΥ- ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Η ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας γονέα- τέκνου από το δικαστήριο γίνεται με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τέκνου. Αποκλεισμός ή...

Comments


bottom of page