top of page
Εικόνα συγγραφέαwskarakasi

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑ – ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΟΡΙΟΥ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Έγινε ενημέρωση: 6 Απρ 2024

Με την υπ’ αριθμ. 4095/2019 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η υιοθεσία ανηλίκου τέκνου μεμονωμένα από Ελληνίδα θετή μητέρα, την οποία ανέλαβε το γραφείο μας στο δεύτερο βαθμό, πετυχαίνοντας να ανατρέψει την πρωτόδικη απορριπτική απόφαση.

 

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η διαφορά ηλικίας (η αιτούσα θετή μητέρα υπερβαίνει την προς υιοθεσία ανήλικη κατά 56 έτη και 9 μήνες) κρίθηκε από την κοινωνική λειτουργό, που διεξήγαγε την κοινωνική έρευνα στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας δίκης, ως μείζον αρνητικό στοιχείο, το οποίο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αιτούσα είναι άγαμη και στερείται συντροφικής σχέσης, οδήγησε σε αρνητική κρίση ως προς το αν η προκείμενη υιοθεσία θα αποβεί προς το συμφέρον της ανήλικης.

 

Το Εφετείο ανέτρεψε την κρίση αυτή της κοινωνικής υπηρεσίας εξαίροντας την αφοσίωση της εργαζόμενης γυναίκας στην καριέρα της και ανάγοντας την ώριμη ηλικία σε παράγοντα εξασφάλισης του συμφέροντος του θετού τέκνου. Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε για την αιτούσα ότι:

 

«Το γεγονός ότι αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην επαγγελματική της ενασχόληση, με σπουδές και μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, καταδεικνύει το δυναμισμό της, ενώ οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τους δύο αδερφούς της και τις οικογένειες αυτών, μαρτυρούν το ευαίσθητο του χαρακτήρα της και τη σημασία και προσοχή που προσδίδει στην οικογένειά της».

 

Καταλήγοντας το Δικαστήριο ότι η εντολέας μας εμφανίζει απολύτως θετικά στοιχεία προσωπικότητας και αδιαμφισβήτητα ένα πολύ καλό μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο και οικονομική άνεση, αποφάσισε ότι η υπό έρευνα υιοθεσία είναι προς το συμφέρον της ανήλικης, ανεξάρτητα από την υπέρβαση του διαγραφόμενου στο άρθρο 1544 Α.Κ ανώτατου ορίου διαφοράς ηλικίας μεταξύ αυτής και της αιτούσας.

 

Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης:

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας

τηλεφωνικά (+30) 210 64 22 550

ή  μέσω της πλατφόρμας: https://www.karakasilioti.com/κλειστε-ραντεβου

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΡΙΤΟΥ- ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Η ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας γονέα- τέκνου από το δικαστήριο γίνεται με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τέκνου. Αποκλεισμός ή...

Comentários


bottom of page