top of page

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΟΝΕΑ- ΤΕΚΝΟΥ

  • Εικόνα συγγραφέα: wskarakasi
    wskarakasi
  • 22 Ιαν 2024
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Σύμφωνα με το άρθρο 1520 ΑΚ, όπως ισχύει σήμερα, ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή του με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε τακτή χρονική βάση.


Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα με τον οποίο δε διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου, δηλαδή «κατά τεκμήριο» ανταποκρίνεται στο συμφέρον του παιδιού να περνά αυτό τουλάχιστον το ένα τρίτο του χρόνου του με τον γονέα που δε διαμένει συνήθως.

Η ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας από το δικαστήριο γίνεται με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τέκνου.

Η έννοια της προσωπικής επικοινωνίας είναι ευρεία και το περιεχόμενό της ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες της εκάστοτε περίπτωσης. Προεχόντως, περιλαμβάνει την προσωπική επαφή γονέα και τέκνου τη συνάντηση, τη συνομιλία και τη συναναστροφή, την κοινή έξοδο, τη διανυκτέρευση, τις κοινές διακοπές. Η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, αλληλογραφίας ή διαδικτύου skype μπορεί να συνυπάρχει με την προσωπική επαφή ή να την υποκαθιστά σε περίπτωση που η τελευταία είναι αδύνατη. Προκειμένου να συμμετέχει κατά το δυνατόν ο γονέας με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο σε όλες τις φάσεις της ζωής του ανηλίκου, είναι σκόπιμο ο χρόνος επικοινωνίας να κατανέμεται στις διάφορες χρονικές περιόδους που διανύει το παιδί στη ζωή του (σχολική χρονιά, θερινές ή εορταστικές διακοπές κοκ).


Με την πρόοδο της ηλικίας και του βαθμού ωριμότητας του τέκνου, είναι ορθό να επιτρέπεται και να επιδιώκεται η διαμονή και η διανυκτέρευσή του για περισσότερες μέρες και γενικότερα η αύξηση του χρόνου των συναντήσεων με το γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, όπως και των ημερών των κοινών τους διακοπών. Μια τέτοια μετάβαση στον τόπο κατοικίας του δικαιούχου γονέα και μακρότερη διαμονή του τέκνου σε αυτή, θα πρέπει να επιδιώκεται και στην περίπτωση που η μόνιμη κατοικία του δικαιούχου βρίσκεται μακριά από εκείνη του τέκνου και επομένως η μεταξύ τους επικοινωνία είναι δυσχερής. Στην περίπτωση αυτή, ο καθορισμός αραιών αλλά μακρότερων χρονικών διαστημάτων επικοινωνίας είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.


Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίον δεν διαμένει το τέκνο, κριθεί ακατάλληλος να ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας.

Δημοσιεύουμε την υπ’ αριθμ. 1387/2017 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς (ασφαλιστικά μέτρα) με την οποία ορίστηκε η επικοινωνία ανήλικης κόρης- μητέρας, μετά από την αφαίρεση της επιμέλειας από την τελευταία και ανάθεση αυτής στον εντολέα μας – πατέρα του τέκνου.

Με την απόφαση αυτή, ορίστηκε με κάθε λεπτομέρεια ότι η μητέρα θα επικοινωνεί με την ανήλικη επί μιάμιση ώρα δύο φορές την εβδομάδα και επί τρεις ώρες κάθε Κυριακή, σε δημόσιο χώρο, παρουσία του πατέρα ή άλλου προσώπου καθ' υπόδειξη αυτού, ενώ η διανυκτέρευση του τέκνου στην οικία της μητέρας δεν κρίθηκε ότι είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου.


Το Δικαστήριο τόνισε ότι «η επικοινωνία της μητέρας με τον ανωτέρω τρόπο εξασφαλίζει την διατήρηση των δεσμών αγάπης της μητέρας μετά του τέκνου της αλλά και τη δυνατότητα του ανηλίκου να ανταποκριθεί στις σχολικές του δραστηριότητες που θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες δεδομένου ότι το ανήλικο δεν έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε οργανωμένο σχολείο έως σήμερα. Επιπλέον, η σε δημόσιο χώρο άσκηση αυτής θα εξασφαλίσει τη μείωση των διαπληκτισμών μεταξύ των γονέων, ενώ η παρουσία του πατέρα ή άλλου προσώπου καθ υπόδειξή του κρίνεται απαραίτητη ενόψει και της σε πρώτο βαθμό καταδίκης της αιτούσας η πρώτη κρινόμενη αίτηση για την αξιόποινη πράξη της αρπαγής ανηλίκου».


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του Δικαστηρίου ότι «η δικαστική απόφαση πρέπει να ρυθμίζει τα της επικοινωνίας κατά το δυνατόν λεπτομερώς και πλήρως, να καθορίζει δηλαδή το είδος, τον τόπο παράδοσης και παραλαβής, τα τυχόν μεσολαβούντα πρόσωπα, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τέκνου και όχι την ικανοποίηση των θελήσεων καθενός από τους γονείς, οι οποίοι στη διαμάχη τους για την επικοινωνία, συχνά δεν κινούνται από πνεύμα προστασίας του συμφέροντος του τέκνου, αλλά από πνεύμα ικανοποιήσεως του εγωισμού τους».


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας

τηλεφωνικά (+30) 210 64 22 550

ή μέσω της πλατφόρμας: https://www.karakasilioti.com/κλειστε-ραντεβου


Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης:


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page