top of page

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ- ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΩΝ: ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ «ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΟΝΕΑ

  • Εικόνα συγγραφέα: wskarakasi
    wskarakasi
  • 13 Οκτ 2023
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 14 Οκτ 2023

Με την 4741/2023 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έγινε δεκτός ο ισχυρισμός μας και συνυπολογίστηκαν στο εισόδημα της αντιδίκου (αιτούσας διατροφή για τα ανήλικα τέκνα), τα φιλοδωρήματα που εισπράττει από τη δουλειά της.


Κρίθηκε συνεπώς, μικρότερη η συμμετοχή του εντολέα μας- πατέρα στη διατροφή των τέκνων του, αφού το δικαστήριο έλαβε υπόψη το πραγματικό εισόδημα της μητέρας, το οποίο και αποτελείται όχι μόνο από τον «δηλωθέντα» μισθό αλλά και από τα φιλοδωρήματα.


Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε ότι η μητέρα «λόγω της θέσης της, παγίως αποκερδαίνει φιλοδωρήματα από θαμώνες του εν λόγω υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 500 ευρώ μηνιαία».


Καθίσταται σαφές ότι στις υποθέσεις διατροφής, μπορούν να ληφθούν υπόψη και τα λεγόμενα «κρυφά» εισοδήματα των γονέων.

Με αφορμή αυτή την απόφαση του γραφείου μας, παραθέτουμε περιπτώσεις που έχουμε αντιμετωπίσει δικαστικά:

  • Περίπτωση άνεργου γονέα- υπόχρεου διατροφής

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1487 του ΑΚ, δεν έχει υποχρέωση διατροφής εκείνος που, ενόψει και των λοιπών υποχρεώσεών του, δεν είναι σε θέση να τη δώσει χωρίς να διακινδυνεύει η δική του διατροφή. Ο κανόνας αυτός δεν ισχύει όταν πρόκειται για τη διατροφή ανηλίκου τέκνου από το γονέα του, εκτός αν αυτό μπορεί να στραφεί εναντίον άλλου υπόχρεου ή μπορεί να διατραφεί από την περιουσία του.

Στο εισόδημα του υπόχρεου διατροφής- γονέα συνυπολογίζεται το εισόδημα που αποφεύγει εναντίον της καλής πίστης να αποκτήσει, δηλαδή όταν αποφεύγει να εργασθεί εντελώς ή να συμπληρώσει το εισόδημα του με πρόσθετη εργασία πρόσφορη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές συνθήκες, καθώς και όταν, καίτοι δεν διαθέτει περιουσία, αποφεύγει να εργασθεί εντελώς από προσωπικές εκτιμήσεις που ενέχουν και αδιαφορία για την υποχρέωση διατροφής του τέκνου του. Στις περιπτώσεις αυτές το εισόδημα που εναντίον της καλής πίστεως απέφυγε να αποκτήσει ο υπόχρεος διατροφής συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό του ποσού της διατροφής του ανηλίκου τέκνου του.


  • Ακίνητη περιουσία

Για τον υπολογισμό της αναλογίας συμβολής του κάθε συζύγου για τη διατροφή, πρέπει να ληφθεί υπόψη, μαζί με τα άλλα στοιχεία, και η περιουσία, η οποία, αν είναι απρόσοδη, απόκειται στο δικαστήριο της ουσίας να κρίνει, αφού συνεκτιμήσει και τα λοιπά στοιχεία, εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλεται η ρευστοποίηση της.


  • Συνυπολογισμός στη διατροφή της δαπάνης μίσθωσης κατοικίας

Καμία ανάγκη του παιδιού-δικαιούχου διατροφής δεν πρέπει να αφεθεί στην «τύχη» και στην προαίρεση συγγενών και φίλων να προβαίνουν σε χαριστικές παροχές. Έχει κριθεί για περίπτωση μητέρας που διαμένει με τα ανήλικα τέκνα της στην οικία των γονέων της ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων στην εν λόγω οικία, δεν είναι οι πλέον ιδανικές ούτε είναι στοιχειωδώς επαρκείς σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο διαμονή τους».


  • Χρήση οικογενειακής στέγης

Σύμφωνα με την ΑΚ 1393, σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, το δικαστήριο μπορεί, για λόγους επιείκειας, ενόψει των ειδικών συνθηκών των συζύγων και του συμφέροντος των τέκνων, να παραχωρήσει στον έναν σύζυγο την αποκλειστική χρήση ολόκληρης ή τμήματος της οικογενειακής στέγης, ανεξάρτητα από το ποιος από αυτούς είναι ο κύριος του ακινήτου ή έχει απέναντι στον κύριο το δικαίωμα χρήσης. Ωστόσο, η τυχόν παραχώρηση του ακινήτου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο καθορισμού του μέτρου και ύψους της οφειλόμενης διατροφής.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας

τηλεφωνικά (+30) 210 64 22 550

ή μέσω της πλατφόρμας: https://www.karakasilioti.com/κλειστε-ραντεβου


Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης:


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page