ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΥΖΥΓΟΥ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ
- wskarakasi
- 19 Ιουν 2024
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Η σύζυγος δικαιούται διατροφή ακόμα και αν για τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης ευθύνονται και οι δύο σύζυγοι - Στη διατροφή τέκνου ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ οι δαπάνες που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κτλ)
Δημοσιεύουμε τη με αριθμό 11850/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (ειδική διαδικασία οικογενειακών διαφορών) με την οποία αφενός αναγνωρίστηκε ρητά το δικαίωμα διατροφής της συζύγου εντολέα μας και αφετέρου καθίσταται ξεκάθαρο ότι οι δαπάνες που καταβάλλονται για ιατρικές πράξεις και καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν αποτελούν μέρος της διατροφής τέκνου.
Το τελευταίο θέμα έχει σημασία όταν ο υπόχρεος διατροφής είναι και ο γονέας που ασφαλίζει το τέκνο. Σε αυτή την περίπτωση, οι δαπάνες για την ιατρική περίθαλψη του τέκνου (π.χ. λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κτλ), δεδομένου ότι του επιστρέφονται από τον ασφαλιστικό του φορέα, δεν συνυπολογίζονται στη διατροφή, δηλαδή θα πρέπει να τις καταβάλλει ξεχωριστά και επιπλέον της διατροφής.
Πιο συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένα απόφαση κρίθηκε ότι «εφόσον αποδείχθηκε ότι για την διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης των διαδίκων ευθύνονται αμφότεροι οι διάδικοι σύζυγοι, το γεγονός αυτό συνιστά, εύλογη αιτία διάσπασης της έγγαμης συμβίωσης, προσδίδει στην ενάγουσα την ιδιότητα της διαδίκου συζύγου, που βρίσκεται σε κατάσταση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, για εύλογη αιτία και θεμελιώνει, κατ' αρχάς, δικαίωμα διατροφής της σε βάρος του υπόχρεου εναγόμενου συζύγου, σύμφωνα με το άρθρο 1391 παρ. 1 του […] Επομένως η ενάγουσα δικαιούται αρχικά, να αξιώσει σε χρήμα διατροφή από τον εν διαστάσει σύζυγό της, προσδιοριζόμενη με βάση τις ανάγκες της, όπως διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης, αφού συνεκτιμηθούν όμως και οι διαφοροποιήσεις που προέκυψαν από την χωριστή πλέον διαβίωσή της, υπό την προϋπόθεση όμως ότι από τις εκατέρωθεν οικονομικές δυνάμεις των διαδίκων συζύγων και τον συσχετισμό των οφειλόμενων εκατέρωθεν συμβολών προκύπτει διαφορά υπέρ αυτής […] Περαιτέρω, η ενάγουσα έχει σπουδάσει ... και καθόλη τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης, δεν εργαζόταν, απασχολούμενη με τη φροντίδα του συζυγικού οίκου και αργότερα και του τέκνου της. Έχει γεννηθεί το έτος .. και είναι υγιής, πλην όμως, κατά τον κρίσιμο χρόνο από την επίδοση της αγωγής και για δύο (2) έτη, δεν θα μπορούσε να εργαστεί και να αποκερδαίνει ανάλογο εισόδημα για να συμμετέχει στην διατροφή του, καθόσον τα τέκνα αυτής της ηλικίας (βρεφονηπιακού σταθμού-προνήπια) αρρωσταίνουν πολύ τακτικά και χρήζουν παραμονής στο σπίτι για πολλές συνεχόμενες ημέρες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, εάν δε εργαζόταν δεν θα μπορούσε να εμπιστευτεί το τέκνο σε τρίτα πρόσωπα, για λόγους υγείας όλων […] κατόπιν της από 24.05.2021 ιατρικής γνωμάτευσης της, το ανήλικο τέκνο των διαδίκων, πραγματοποιεί συνεδρίες εργοθεραπείας (και συμβουλευτικής), οι οποίες καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Η σχετική δαπάνη καλύπτεται ασφαλιστικά και για τον λόγο αυτό δεν συνυπολογίζεται στις διατροφικές ανάγκες του παιδιού».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του Δικαστηρίου:
"Αμφότεροι, οι διάδικοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον τυπικοί στις μεταξύ τους σχέσεις, ακόμη και αν αυτές επιβάλλονται με αυτόν τον τρόπο με δικαστικές αποφάσεις, να προσεγγίζουν με διακριτικότητα το τέκνο τους, να μην εκφράζονται ενώπιόν του αρνητικά ο ένας για τον άλλον, επιβαρύνοντας τον εξαιρετικά ευαίσθητο ψυχισμό του και να μην λησμονούν ότι ο ένας επέλεξε τον άλλον για γονέα του και ότι το παιδί τους έχει ίδιο αυτοτελές δικαίωμα να βιώσει ανέμελα την παιδική του ηλικία".
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά (+30) 210 64 22 550
ή μέσω της πλατφόρμας:
Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης:
Σημαντικές αποφάσεις διατροφής του γραφείου μας:
Comentários