ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΠΟΣΟΥ 800 ΕΥΡΩ
- wskarakasi
- 6 Μαρ
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Δημοσιεύουμε τη με αριθμό 4731/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (ασφαλιστικά μέτρα) που παρουσιάζει νομικό ενδιαφέρον γιατί αφενός επιδίκασε ποσό διατροφής για το 6 ετών τέκνο ύψους 800 ευρώ μηνιαίως πλέον των δαπανών που καταβάλλονται για ιατρικές πράξεις και καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (κόστος κέντρου λογοθεραπείας-εργοθεραπείας) και αφετέρου έλαβε υπόψη ως αποδεικτικά μέσα τα μηνύματα μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης (facebook messenger, Instagram).
Για τον προσδιορισμό του ποσού διατροφής, το δικαστήριο δέχτηκε ότι το είδος της δεύτερης εξωσχολικής δραστηριότητας που το τέκνο παρακολουθεί μηνιαίως, εναλλάσσεται, καθώς σε αυτή την ηλικία, ως είναι γνωστό στο δικαστήριο δίδαγμα της κοινής πείρας, είναι σύνηθες οι ανήλικοι να δοκιμάζουν εξωσχολικές δραστηριότητες προκειμένου να εντοπίσουν αυτή που κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον τους και προσδιόρισε το κόστος αυτής σε 40 ευρώ.
Επίσης πιθανολογήθηκε ότι οι δαπάνες για την αγορά παιχνιδιών και παραμυθιών για τον ανήλικο υπερβαίνουν τις συνήθεις των παιδιών της αυτής ηλικίας, εξαιτίας της ιδιαίτερης μέριμνας αμφοτέρων των γονέων για την υποβοήθηση του λόγω των μαθησιακών δυσκολιών.
Καταλήγοντας το δικαστήριο στο ποσό που έχει ανάγκη το τέκνο μηνιαίως, έκρινε ότι ο πατέρας είναι σε θέση να καταβάλει το ποσό των 800 ευρώ ανά μήνα, επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα κόστη για τις δαπάνες που καλύπτονται μέσω των ασφαλιστικών φορέων, καθώς αυτά καταβάλλονται πλέον της οφειλόμενης διατροφής από τον καθ' ου η αίτηση, εφόσον διατηρεί αξίωση έναντι των ασφαλιστικών φορέων για την επιστροφή τους.
Τέλος, το δικαστήριο ρητά έλαβε υπόψη τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των διαδίκων και μεταξύ των διαδίκων και τρίτων που εμπίπτουν στην έννοια του ιδιωτικού εγγράφου κατά τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 444 ΚΠολΔ, από τις έγχαρτες αποτυπώσεις των μηνυμάτων που εστάλησαν μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης (που αποτελούν ηλεκτρονικά έγγραφα κατά τις εναρμονισμένες διατάξεις των άρθρων 13 γ ΠΚ και 444 ΚΠολΔ, ήτοι μηχανικές απεικονίσεις. Τα μηνύματα αυτά δικονομικά πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως οι επιστολές, ενώ είναι αδιάφορος ο τρόπος με τον οποίο προσκομίζονται ως αποδεικτικά μέσα στο δικαστήριο, δηλ. ως φωτογραφίες, φωτοτυπίες κ.λπ. βλ. Χρ. Μυλωνόπουλο, Ποινικό Δίκαιο, Ειδικό Μέρος, άρθρα 216-223 ΠΚ, σελ.23 επ., 31 επ, Σ. Κουσούλη, Σύγχρονες μορφές συναλλαγής, σελ. 138, ΑΠ 1628/2003 στην ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΤριμΕφΘεσ 164/2020 στην ΤΝΠ Qualex, Πολ.Πρ.Θεσ/νίκης 13661/2019 και ΜΟΔ Ηρακλείου 8/2019 στην ΤΠΝΝόμος και ΑΠ (σε Συμβούλιο) 4/2022 αδημ. στο νομικό τύπο).
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά (+30) 210 64 22 550
ή μέσω της πλατφόρμας:
Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης:
Σημαντικές αποφάσεις διατροφής του γραφείου μας:
Comments