ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ
- wskarakasi
- 20 Οκτ 2023
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Με την υπ’ αριθμ. 1619/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αναβλήθηκε η εκδίκαση αιτήσεως αφαίρεσης της γονικής μέριμνας λόγω άσκησης αγωγής προσβολής πατρότητας.
Στην προκειμένη περίπτωση, η μητέρα ζήτησε αφενός να αφαιρεθεί η άσκηση του συνόλου της γονικής μέριμνας της ανήλικης θυγατέρας της από τον πατέρα, εξαιτίας της περιγραφόμενης στην αίτηση παράβασης των καθηκόντων που του επιβάλλει το λειτούργημά του για την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου τέκνου του, αφετέρου να ανατεθεί η άσκηση του συνόλου της γονικής μέριμνας της ως άνω ανήλικης στην ίδια την αιτούσα αποκλειστικά.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η εξέταση της σχέσης γονέα και τέκνου συνιστά πρόκριμα, που ελέγχεται και κρίνεται με την άσκηση της σχετικής περί προσβολής της πατρότητας αγωγής και κατέληξε ότι δεν δύναται να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και θα πρέπει η συζήτηση της αίτησης αφαίρεσης επιμέλειας να αναβληθεί, μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση επί της αγωγής προσβολής της πατρότητας του εν λόγω ανήλικου τέκνου.
Αφαίρεση γονικής μέριμνας- επιμέλειας
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1532 ΑΚ, αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα, που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το Δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο Εισαγγελέας ή, και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.
Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως α. υπαίτια, μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων, για την άσκηση της γονικής μέριμνας, β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο, πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, γ. η υπαίτια, παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων, ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο, παρεμπόδιση της επικοινωνίας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη, άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή, που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, στ. η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα, την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος που τέκνου.
Προσβολή πατρότητας
Σύμφωνα με το αρ. 1465 § 1 ΑΚ , το τέκνο που γεννιέται κατά την διάρκεια του γάμου ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες μετά τη λύση ή την ακύρωσή του τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα το σύζυγο της μητέρας. Το εν λόγω τεκμήριο καταγωγής από γάμο είναι μαχητό και μπορεί να ανατραπεί με την αγωγή προσβολής της πατρότητας.
Σύμφωνα με το άρθρο 1470 αρ. 1 ΑΚ, η προσβολή της πατρότητας αποκλείεται για το σύζυγο της μητέρας, όταν περάσει ένα έτος αφ’ ότου πληροφορήθηκε τον τοκετό και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν, και, σε κάθε περίπτωση, όταν περάσουν πέντε έτη από τον τοκετό. Περαιτέρω η ως άνω διάταξη απαιτεί ο σύζυγος να έχει πληροφορηθεί ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν. Ερμηνευτικά προκύπτει ότι απαιτείται, εκτός από τη γνώση του τοκετού και η γνώση των περιστατικών, από τα οποία προκύπτει ότι κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα η σύλληψη από το σύζυγο ήταν αδύνατη. Αν υπάρχει διαφορά μεταξύ του χρόνου πληροφόρησης του τοκετού και του χρόνου πληροφόρησης των περιστατικών, από τα οποία συνάγεται ότι ο σύζυγος της μητέρας έμαθε ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι απ’ αυτόν ή ήταν αδύνατο να συλλάβει από αυτόν, θα ληφθεί ως αφετηρία υπολογισμού της προθεσμίας του αρ. 1470 αρ. 1 ΑΚ το δεύτερο χρονικό σημείο γνώσης των περιστατικών (ΕφΑθ 6185/2007 ΕφΑΔ 2009, ΕφΠειρ 459/1992 ΕλλΔνη 36/1995).
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά (+30) 210 64 22 550
ή μέσω της πλατφόρμας: https://www.karakasilioti.com/κλειστε-ραντεβου
Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης:
Comments